Diversiteit op de BSO
We zijn op bezoek bij BSO Boomhut, in de Middelburgse wijk Dauwendaele, waar ze deze potloden intensief gebruiken. Pedagogisch medewerker Sharon van ‘t Kruys: “We zitten in een wijk met veel verschillende nationaliteiten. Die diversiteit zie je terug op onze BSO. We besteden daarom veel aandacht aan diversiteit en inclusiviteit: ‘Iedereen is anders. En iedereen hoort erbij.’ Daarbij is het belangrijk dat kinderen spelmateriaal zien waarin ze zichzelf kunnen herkennen. De kleurpotloden zijn hier een mooi voorbeeld van.”
Juf, mijn kleur zit er niet tussen!
De kleurpotloden zijn een succes bij BSO Boomhut. “Je ziet vooral de oudere kinderen, die niet meer zo vaak tekenden, nu weer vaker een vel papier uit de kast pakken. Ze tekenen poppetjes die net zo kleurrijk zijn als de groep zelf. Ze hebben er echt plezier in”, legt Sharon uit. “Vroeger zeiden ze nog wel eens ‘Juf, mijn kleur zit er niet tussen!’ Ik hielp ze dan om kleuren met elkaar te mengen, maar het gevoel dat ‘jouw kleur’ niet standaard is, is dan al geboren. En daar moeten we vanaf.”
Beige buitenwereld
Sharon herinnert zich hoe ze deze potloden vroeger zelf heeft gemist. “Van kleins af aan krijg je aangeleerd dat ‘zalmroze’ gelijk staat aan ‘huidskleur’. Maar ik ben niet zalmroze.” Ze is blij dat er nu meer diversiteit is in tekenmateriaal. “Dit is zó belangrijk. Je ziet dat er meer bewustwording ontstaat, maar de buitenwereld is nog erg beige. Denk aan panty’s, pleisters of ‘huidskleur’-ondergoed. Nog een voorbeeld: we kregen laatst nagellakjes voor een ‘girlsday’ op de BSO. Super leuk natuurlijk, maar ik zag de meiden lachen toen ze de het woord ‘nude’ zagen op een lichtbeige potje. Want ze weten natuurlijk hartstikke goed wat dat woord betekent. ‘Zo zie ik er niet uit hoor onder mijn kleren!’ ‘Ik ook niet!’, hoorde ik. Op zo’n moment ben ik trots op hoe ze hiermee omgaan, maar het doet me ook beseffen hoe ingebakken dit soort termen zijn.”
Creatief praatmiddel
Toen Sharon en de kinderen van BSO Boomhut met andere KOW-locaties deelden hoe blij ze met de potloden waren, kwamen er veel positieve reacties. “Daarop kregen we te horen dat was besloten om op alle 65 locaties van KOW setjes uit te delen. Daar zijn we best trots op. We gunnen alle kinderen om hun eigen huidskleur te vinden in de potlodenbak.” Sharon is ook realistisch: “Natuurlijk ontstaat inclusiviteit niet zomaar door het aanschaffen van kleurpotloden, maar het is wel een creatief middel om met elkaar over het thema te praten. Om huidskleur en andere uiterlijke verschillen bespreekbaar te maken en de eigenheid en identiteit van elk kind te erkennen. Alle kleine beetjes helpen.” En Naymi? Zij zit nog lekker bij ons aan tafel te tekenen. Ze wil later modeontwerpster worden. Met één oor luistert ze tevreden naar wat Sharon allemaal vertelt.