Altijd dichtbij
We zien jou als ontdekker, als avonturier. Op onze peutergroep krijg je alle ruimte om het ‘zelluf’ te doen. Maar als je ons nodig hebt, zijn we altijd dichtbij. We werken met thema’s die passen bij jouw belevingswereld. Bijvoorbeeld ‘Knuffels’, of in de herfst ‘Hatsjoe!’. We geven niet alleen aandacht aan wat je moeilijk vindt, maar juist ook aan waar je goed in bent en extra uitdaging in kan gebruiken. Zo halen we het beste in jou naar boven. In ons pedagogisch beleid staat hoe we ons iedere dag inzetten om jou de beste start te geven voor de toekomst. Want mooie kinderjaren gaan een leven lang mee.
VVE: daar kom je verder mee!
Kan jouw peuter wat extra ondersteuning gebruiken op het gebied van taal of op sociaal-emotioneel vlak? Dan kan hij in aanmerking komen voor een VVE-indicatie van het consultatiebureau. VVE betekent: voor- en vroegschoolse educatie.
Even binnenspieken
Op onze peutergroepen hebben we een vast ritme. Kinderen houden van deze structuur. Het geeft ze een veilig en vertrouwd gevoel. Kijk een ochtend met ons mee!
Peutergroep met de Bijbel
Op sommige peutergroepen van KOW staat de Bijbel centraal. Wat maakt een peutergroep met de Bijbel anders dan een andere peutergroep? Ellen Haegens, vestigingsmanager van locaties met de Bijbel, vertelt erover.
Zoveel te ontdekken!
Handige weetjes, verhalen, inspiratie en meer…
Wat je misschien nog wilt weten
-
Zo vraag je opvang aan
Je bent eruit: binnenkort gaat jouw zoon of dochter naar een peutergroep. Maar naar welke? En hoe schrijf je je peuter in? We leggen het je stapsgewijs uit op deze pagina.
-
Dit kost de peutergroep
Wat de peutergroep precies kost, hangt af van je situatie en je inkomen. Het komt erop neer dat de financiering van peutergroepen op twee manieren is geregeld:
- Uurtarief met kinderopvangtoeslag
Als jij en je partner allebei werken en/of een erkende opleiding, inburgeringscursus of traject naar werk volgen, heb je recht op kinderopvangtoeslag. Dit is een toeslag die je van de overheid ontvangt als jouw kind naar de peutergroep gaat. Je betaalt zelf een deel van de kosten en een deel wordt door de overheid vergoed. Je kan het vergelijken met huur- of zorgtoeslag. Twijfel je of je hier recht op hebt? Op www.toeslagen.nl kun je nagaan of je in aanmerking komt.
- Ouderbijdrage (geen kinderopvangtoeslag)
Als je geen kinderopvangtoeslag ontvangt, omdat jij en/of je partner niet werken of studeren, dan betaal je een ouderbijdrage. De gemeente betaalt dan een deel van de kosten. Het bedrag dat je voor de peutergroep betaalt, hangt af van het bruto gezinsinkomen per maand. Bij een laag inkomen, betaal je minder dan bij een hoog inkomen.
-
Vrij tijdens schoolvakanties
Tijdens schoolvakanties hebben ook de peuters van de peutergroep lekker vrij. In totaal gaan de kinderen dus 40 weken per jaar naar de peutergroep.
-
Hoe weet je of er plek is?
We krijgen regelmatig de vraag of er plaats is op een locatie. Helaas kunnen wij daar niet 1-2-3 antwoord op geven. We moeten rekening houden met meerdere factoren zoals leeftijd, groepsgrootte, opvangdagen en personele bezetting: een hele puzzel! Daarom kunnen wij ouders pas een goed antwoord geven na inschrijving. Door middel van een proefplaatsing krijgen we dan een inschatting van welke dagen beschikbaar zijn.
Hoe wij opvangaanvragen precies verwerken, lees je in ons plaatsingsbeleid in de algemene voorwaarden (artikel 13).
-
De openingstijden van onze peutergroepen
De peutergroep is vier uur per dagdeel open. Met een gevarieerd programma voor de kinderen maken we er een fijne en leerzame tijd van. De exacte openingstijden verschillen per peutergroep. Deze vind je terug op de locatiepagina’s. We verwelkomen peuters twee dagdelen per week. Peuters met een VVE-indicatie komen vier dagdelen per week.
-
Luiers horen erbij
Vanaf 2025 zitten luiers voor alle kinderen standaard bij de prijs inbegrepen, net zoals babyvoeding, eten en zonnebrandcrème.
-
Waarom gaan peuters twee dagdelen naar de peutergroep?
Ons uitgangspunt is dat kinderen twee dagdelen naar de peutergroep komen. Uit ervaring weten we dat peuters dan makkelijker wennen en zich sneller thuis voelen op de peutergroep. En als een kind zich veilig en vertrouwd voelt, kan hij/zij zich spelenderwijs gaan ontwikkelen. Bijvoorbeeld door ander spelmateriaal uit te proberen en contact te leggen met andere peuters. De activiteiten van de peutergroep zijn er ook op afgestemd dat kinderen twee keer per week komen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de tweede dag hun knutselwerkjes afmaken en vaak worden woorden, boeken en liedjes herhaald. Peuters zijn immers dol op herhaling en leren daar veel van.
Stel dat je kind ook naar een kinderdagverblijf van KOW gaat, dan is het mogelijk om 1 dagdeel peutergroep af te nemen. Dat komt omdat op beide plekken gewerkt wordt met het programma Uk en Puk. Soms zitten beide opvangvormen zelfs onder één dak en wordt eraan hetzelfde thema gewerkt. Zo is er toch veel herkenning, waardoor een kind zich snel thuis voelt.